חוק רישוי עסקים התשכ"ח 1986 הוא אחד מהחוקים החשובים ביותר לאזרחי המדינה. המטרה שלו היא להביא למימוש המטרות הבאות: הבטחת איכות נאותה של הסביבה לרבות מניעה של מפגעים ומטרדים, מניעה של סכנות לשלום הציבור, הבטחה מפני שוד והתפרצות, בטיחות של הנמצאים במקום העסק או בסביבתו, מניעת סכנות וכן הדבקות של מחלות בעלי חיים ומניעת זיהום ממקורות מים בחומרי הדברה, בדשנים ובתרופות. אם אתם תוהים מי צריך רישיון עסק וכיצד מקבלים את הרישיון המדובר, כדאי מאוד שתקראו את המאמר המדובר.
חוק רישוי עסקים- במה מדובר?
רישיון עסק הוא למעשה היתר של רשות מוסמכת אשר ניתן לנהל עסק בכפוף לתנאים אשר הרשות קבעה. סוג העסקים הטעונים רישיון ותנאי רישיון אינם זהים במדינות השונות. עסק אשר הפר את תנאי הרישיון עלול להיסגר והבעלים שלו יחויבו בקנס. לרוב רישיון עסק ניתן רק לעסק אשר נרדם כדין וכן עמד בסדרת דרישות שונות אשר נקבעו בהתאם לסוג העסק, מספר המועסקים בעסק ועוד. חוק רישוי עסקים התשכ"ח 1968 קובע איזה עסקים חייבים ברישיון עסק בכדי לפעול. רישיון עסק בא למעשה להבטיח כי ננקטו כל האמצעים וכן הסידורים המתאימים להפעלה התקינה של העסק. מטרת החובה בקבלת רישיון עסק בהתאם לחוק היא בין היתר לשמור על הבריאות של הציבור, על הביטחון של הציבור ועל איכות החיים של האזרחים. הרישיון המדובר בא להבטיח כי נעשו כל הסידורים והאמצעים המתאימים לצורך הפעלה תקינה של העסק, על פי מטרות החוק לטובת הציבור הרחב וכן בעל העסק.
איזה עסקים חייבים ברישוי עסקים?
חשוב לדעת כי עסקים אשר חייבים רישיון עסק מופיעים בצו רישוי עסקים תשע"ג 2013. ניתן לחלק את העסקים הללו לעשר קבוצות עיקריות והם: בריאות, רוקחות וקוסמטיקה, דלק ואנרגיה, חקלאות ובעלי חיים, מזון, מים ופסולת, מסחר ושונות, עינוג ציבורי, נופש וספורט, רכב ותחבורה, שירותי שמירה ואבטחה, נשק ותחמושת, תעשייה מלאכה, כימיה ומחצבים. קבלה או שינוי של רישיון עסקים מתרחשים בעת הקמת עסק חדש או בעת שינוי המבנה של עסק קיים. פתיחה של עסק חדש מאחד התחומים המדוברים מחייבת את בעלי העסק לעמוד בכל התנאים הקודמים להקמתו וזאת בהתאם לסוג ואופי העסק לפי המוגדר בצו בכדי לקבל רישיון. חשוב לדעת כי כל עסק שיש לו רישיון ועובר שינויים בבעלות או במבנה חייב להגיש שוב בקשה לרישיון עסק.
סוגים של רישיונות עסק
ניתן למצוא סוגים שונים של רישיונות עסק שהם: רישיון עסק לצמיתות שהוא רישיון אשר נכנס לתוקף מיום הוצאתו וכל עוד רשות הרישוי לא ביטלה אותו, היתר זמני שהוא היתר לפעול בעסק שצריך לקבך רישוי בעתיד לתקופה שלא תעלה על שנה אחת, רישיון זמני שהוא רישיון עסק לזמן מוגבל ותוקף הרישיון הוא פחות משנה. במסגרת תהליך הרישוי לא פעם העסק יידרש להקדים ולהוציא רישיונות או היתרים נוספים על פי חוקים שונים וזאת כתנאי לקבלת רישיון עסק.