Site icon פורטל מצדה

הקשר בין בריאות ולצמחונות

קרדיט תמונה: freepik

רק לפני כמה עשורים דיאטנים ואפילו רופאים הזהירו מפני תזונה צמחונית והיו דוחפים לאכילת בשר כמעט בכל יום. היום כבר ברור לכולם שתזונה צמחונית מיטיבה עם הגוף והיא הולכת ומתפשטת בעולם המערבי על שלל סוגיה. יש צמחונים שאוכלים דגים, יש צמחונים שאוכלים ביצים, ויש שהם טבעונים ונמנעים מכל סוג של מאכל שאין לו קשר עם הטבע. אז מה הקשר בין המצב הבריאותי שלנו ובין צמחונות? כל התשובות בהמשך, וגם כמה מתכונים מעולים. 

האם צמחונות באמת יכולה להשפיע על הבריאות שלנו?

ארגון הדיאטנים מפרסם אחת לכמה שנים נייר עמדה בנוגע לתזונה ולדיאטות מסוגים שונים. בניירות העמדה האחרונים שלו הוא עומד מאחורי הקביעה כי דיאטות טבעונות וצמחונות שמתוכננות ומבוצעות היטב, מיטיבות עם הבריאות ואף יכולות לסייע במניעת מחלות שונות. ניתן להתאים את הצמחונות לכל אדם, היא יכולה להתאים לנשים מניקות ונשים בהריון, לספורטאים, לאנשים שרוצים לרדת במשקל ולאנשים בכל גיל. 

עם זאת, כדי שהתזונה הצמחונית תהיה מאוזנת ומטיבה, יש לתכנן אותה היטב. היא צריכה להיות מורכבת מדגנים, ירקות, פירות, אגוזים וקטניות. אפשר לומר שרוב ההשפעות של התזונה הצמחונית מגיעה יחד עם הירידה במשקל הגוף, שכן כל המחקרים בתחום מוכיחים שאנשים צמחונים באופן כללי הם בעלי משקל נמוך יותר מאנשים לא צמחונים, זאת בעיקר בשל העובדה שבמזונות צמחוניים כמו פירות וירקות יש יותר סיבים. 

מתכונים צמחוניים שיכולים לתת לנו ערכים תזונתיים

יש שלל מתכונים צמחוניים מעולים שיכולים לספק ערכים תזונתיים גבוהים, אך יש שניים מהם שנחשבים מנצחים כמעט בכל ארוחה ויהיה קשה למצוא מישהו שלא יאהב אותם: 

שום קונפי – מדובר על אחד המאכלים האהובים ביותר אתו ניתן להרכיב עוד מגוון רחב של מאכלים, והוא גם טעים פשוט כממרח מצוין על טוסט. ניקח 200 גרם של שיני שום קלופות, ארבעה גבעולי טימין, שמן זית, וחצי כפית של מלח ים אטלנטי. בתוך סיר נשים את שיני השום, נשפוך את שמן הזית עד לכיסוי ונניח את ענפי הטימין, כמו גם את המלח ונבשל על להבה נמוכה כשהשמן מבעבע. מתי השום מוכן? כשהוא שקוף ורך כשנועצים בו מזלג. לאחר מכן יש לצנן את השום, נעביר אותו לצנצנת ונשפוך עליו את שמן הבישול תוך הוספת שני ענפי טימין נוספים. 

סלט עם פטריות חמות – עבור סלט עם פטריות חמות נצטרך את המרכיבים הבאים: חבילה אחת של מיקס פטריות אקזוטי, עשרה בצלצלי שאלוט או שלושה בצלים גדולים, שלוש כפות סויה, כפית דבש או סילאן, שתי כפות חומץ אורז או חומץ בלסמי, או חומץ רגיל, שתי כפות שמן שומשום, שתי כפות ג'ינג'ר קצוץ שתי שיני שום קצוצות ומלח. להגשה יש צורך בעלים משלושה גבעולי שמיר ועלים משלושה גבעולי נענע, וכף שומשום שחור. 

נפריד את אשכולות הפטריות ונפרוש את הפטריות לאורך לשלוש עד ארבע פרוסות לפטרייה. נחמם מחבת על להבה גבולה וכשהיא חמה נשפוך אליה כף של שמן ונצלה את הפטריות כמה דקות להשחמה ונעביר לקערה. לאחר מכן מוסיפים את הבצלים עם כף שמן נוספת, מטגנים עד לחריכה עדינה, נעביר הצידה לקערה עם הפטריות ונוסיף את יתר המרכיבים לקערה. אחרי ההעברה צלחת הגשה זורים את השומשום ואת העלים הירוקים ומשיגים, בתיאבון!

Exit mobile version